استان گلستان ۱۴ سد مخزنی بزرگ با ظرفیت ذخیرهسازی ۳۰۰ میلیون مترمکعب آب دارد که در سالهای اخیر، با کاهش نزولات جوی، با مشکل کمآبی و خشکسالی مواجه شده است حالا با بارشهای امسال تاکنون، هرچند مشکل خشکسالی و تشنگی چندین ساله زمین رفع نشده، اما تا حدودی نگرانیها را کمتر کرده است.
معاون حفاظت و بهرهبرداری آب منطقهای گلستان گفت: با توجه به شرایط نامطلوب و کمآبی در سالهای گذشته، بارشهای اخیر از چند نظر برای استان مفید بود که یکی از آنها پرآبی رودخانههای استان است.
حسین دهقان ادامه داد: روان آبها منجر به این شد که رودخانهها به پشت سدهای استان برسد و آبگیری شوند و همچنین کشاورزان دیگر به سمت بهرهبرداری از منابع آب سطحی و چاهها نرفتند که این مورد ذخیرهسازی آبی را هم به دنبال دارد.
دهقان افزود: تاکنون، سدهای استان آبگیری خوبی داشته است بهگونهای که ۱۲۹ میلیون مترمکعب، آب ذخیرهشده که ۴۸ درصد حجم مخازن سدهای استان است.
او گفت: این میزان در مقایسه با سال گذشته، حدود ۳ و ۲ دهم برابری آبگیری در سدهای استان اتفاق افتاده است.
دهقان با بیان اینکه ما باید همیشه در مصرف آب صرفهجویی کنیم گفت: صرفهجویی در مصرف آب باید بهصورت یک رفتار همیشگی و دائمی باشد و در زمانهایی که تر سالی داریم از اصل موضوع غافل نشویم و چه در مصارف خانگی، کشاورزی و صنعت، مدیریت داشته باشیم.
بارش برف مناسب در ارتفاعات گلستان
معاون توسعه و پیشبینی هواشناسی گلستان نیز گفت: سامانه اخیر که در سطح استان فعال بود تا به این لحظه بارشهای بسیار خوبی را ایجاد کرده که عموما مقادیر بارش بین ۲۰ تا ۷۰ میلیمتر در مناطق شرقی استان گزارششده است.
محمدرضا رحمان نیا ادامه داد: در ارتفاعات استان نیز ارتفاع برف بین ۳۰ تا ۷۰ سانتیمتر گزارششده که در مقایسه با میزان بارش در سال گذشته ۴۹ درصد افزایش و در مقایسه با دوره بلندمدت آماری، ۵۸ درصد افزایش داشته است.
رحمان نیا افزود: این موضوع خوشحالکننده و امیدبخش در بحث کشاورزی است ضمن اینکه پیشبینیهای فصلی نشان میدهد طی اسفند ۹۷ و فروردین ۹۸، بارشها در مناطق مختلف استان در حد نرمال خواهد بود که هرچند یک خبر خوشحالکننده است، اما هنوز تا جبران کاستیها فاصله بسیاری دارد.
محمدرضا عباسی معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی گلستان هم گفت: محصولات زراعی مانند گندم، کلزا، چغندرقند و سیبزمینی با سطح زیر کشت ۵۲۰ هزار هکتاری نیاز به آبیاری داشتند که با بارندگیهای اخیر سیراب شدند.
او ادامه داد: بارندگیها ۲ نوبت از نیاز آبی محصولات را تأمین کرده است و علاوه بر آن، با توجه به اینکه ۶ درصد از مزارع استان خاک شور دارند در این فصل نیاز به آبشویی دارد بهطوریکه نمک و املاح آن شسته و در نهایت در عملکرد محصولات تا ۳۰ درصد تأثیر میگذارد.
کشاورزان از آفات ماندابی غافل نشوند
رئیس اداره پنبه و دانههای روغنی سازمان جهاد کشاورزی گلستان گفت: بارندگی مداوم در برخی از مناطق استان، سطح نامناسب زمین و شرایط خاک موجب شد که در سطح برخی مزارع ماندابی دیده شود که در پی آن گیاه دچار رنگپریدگی شده و آثار کمبود مواد غذایی را نشان میدهد.
علی موسی خانی ادامه داد: بر این اساس گیاه اشباع از آب است که تنفس با مشکل مواجه میشود و مواد غذایی را نیز نمیتواند جذب کند.
موسی خانی در توصیه به کشاورزان گفت: کشاورزان زهکشها را طوری تنظیم کنند که آب از مزرعه خارج شود و بعدازآن اقدام به کود پاشی کنند و این بارندگیها اگر با تغذیه مناسب گیاه توأم باشد عملکرد بسیار خوبی را خواهد داشت.
او همچنین گفت: رطوبت زیاد چه در خاک و چه در هوا باعث افزایش بیماری میشود و کشاورزان با بازدیدهای مستمر و مشورت کارشناسان چنانچه اگر نیاز بود استفاده از قارچکش داشته باشند و حتما با بیماریها مبارزه کنند.